Team LerenXL, sorry Kees ik steel hem even van je, want ik vind het super bedacht. Het is eigenlijk jammer dat we geen groepsfoto hadden gemaakt.

Nu denk jij als lezer… Gemma waar heb jij het in hemelsnaam over, Team LerenXL? Open Space Event?  Ja ja.. ik snap het.. laat ik even bij het begin beginnen.

Leren XL: het team en idee

Als je mij een beetje gevolgd hebt, dan weet je vast dat ik altijd op zoek ben naar manieren om de Moodle™ LMS community vanuit de Open Source gedachte te ondersteunen.

Na 3 edities medeverantwoordelijk te zijn voor de organisatie van MoodleMoot Benelux, kwam ik voor mezelf tot de conclusie dat het mij niet een fijn gevoel gaf. Begrijp me niet verkeer, het was superleuk om te doen, maar voor mij was het niet in balans. Dit kan anders dacht ik, maar hoe…

Ken je dat gevoel? Dat het soms moet gaan dat je met de juiste mensen samenkomt en in gesprek gaat. Met een groep van community-gedreven personen vormde zich het idee om een Open Space Event neer te zetten. En in een mail van Kees Koopman kreeg deze groep een naam: Team LerenXL.

Open Space event LerenXL: een terugblik

Laten we beginnen met…

LerenXL Open Space Event, ChatGPT legt uit wat een Open Space event inhoudt.

Op 14 november 2023 was het eindelijk zover. Toen ik rondom half 9 met mijn man aankwam in Utrecht, stelde ik mezelf gerust dat ik niet de enige was die lichtelijk nerveus was. Want ik kan je vertellen, dat een OpenSpace concept nu niet echt past bij een doorgewinterde eventorganiser zoals ik. Maar goed, een van de dingen die ik natuurlijk ook had geleerd is dat uiteindelijk alles vanzelf op z’n pootjes terecht kwam.

Om 10 uur hadden we het groepje redelijk compleet, uiteraard waren er no-shows. Iets wat geheel gebruikelijk is, maar zeker wanneer je een event organiseert waar je niet voor hoeft te betalen. Het voelt misschien wel heel vrijblijvend aan? Maar hoe dan ook, het mocht de pret niet drukken met een groepje van 12 deelnemers startten we dag.

Als team vonden we dat degene met het idee van een Open Space Event, ook de aangewezen persoon was het uit te leggen. Dus Kees mocht namens ons allen aftrappen.

Na een duidelijke uitleg van Kees. Nam René het voortouw met zijn kaartspel. Wat een ideale toolkit blijkt te zijn om snel de stemming in een groep te pollen. Uiteraard kreeg elke deelnemer een setje van deze kaarten mee naar huis! Bedankt René.

Okay nu werd het tijd voor het echte werk …..

In kleine groepjes gingen we uit elkaar en aan de slag met het onderwerp dat op het bord stond. Met mijn groepje ging ik in gesprek over het community gedreven voorstel om de vragenbank als activiteit neer te zetten. Het was een superleuk gesprek. Verrassend was dat de een al een oplossing had gevonden, terwijl de ander op z’n scherm kon laten zien wat er fout kon gaan. Uiteraard is het ook gegaan over de veranderingen die sinds Moodle 4.0 in de vragenbank zijn verschenen. De ervaringen hiermee. Wat toch wat lastiger blijkt te zijn, omdat niet iedereen als Moodle 4.1 gebruikt. Maar voordeel is dat je dan toch mensen al kan waarschuwen voor mogelijke issues.

Tijdens de uitwerking van de dag, had het team bedacht dat we iedereen aan het einde het gevoel wilde geven dat ze elke sessie hadden gevolgd. Resultaat: een sessie aan het einde van de dag, waar iemand uit de sessie groep kort samenvatte wat er aanbod was gekomen.

Tijdens de lunch werd hier driftig aan gewerkt. En om te zorgen dat je niet stil zou vallen kon je altijd met de ander nadenken over de lunchvragen die Kees had voorbereid.

In de middag hebben we rondom het thema ‘adaptief leren’ een interactieve sessie gehouden. Hierbij mocht iedere deelnemer zijn/haar input geven om de vraagsteller op weg te helpen. Een waardevolle afsluiter van een inspirerende dag.

Moe maar voldaan sloten we het event af met een korte terugblik. En ik denk dat we mogen stellen dat Team LerenXL echt een feit is geworden. Dit lijkt me zeker een vervolg waard!