In het werken met een Moodle leeromgeving hanteer ik de 80-20 regeling. Ik ga ervan uit dat de keuze voor Moodle niet alleen gemaakt is op basis van het feit dat er géén licentiekosten aan Moodle verbonden zijn, maar ook dat minimaal 80% van de functionaliteiten voldoen aan de wensen, behoeftes en eisen van de organisatie. De overige maximaal 20% zal buiten de standaardmogelijkheden opgevuld moeten worden. Dit kan met community plugins maar soms is er ook maatwerk nodig

In 2018 ontwikkelde ik niet alleen samen met klanten nieuwe plugins maar werden ook bestaande plugins doorontwikkeld.

Cursusformat Voortgang Sectie

Dit is een project in ontwikkeling. In de afgelopen drie jaar komt er steeds iets nieuws bij. Soms omdat ik het zelf nodig vind, andere keren omdat ik een klant blij kan maken met een module waarvoor LT&C de verantwoordelijkheid draagt.


Blok VSF cursus module navigatie

Op Moodle.org kun je nu de originele versie vinden van dit blok. . Maar TVOsolutions vond al in 2016 dat het toch wat anders moest. Met behulp van Bas Brands hebben we toen het blok een extra instelling gegeven om te zorgen dat het alleen op de modulepagina’s getoond werd. In 2018 heeft het blok nog een verdere metamorfose ondergaan. Nu kun je ook:

  • Tijdindicatie aangeven
  • Kiezen om i.p.v. de cursusnaam een
    andere tekst neer te zetten
  • Sectiebenaming weg te halen

En in 2019 zal het blok rekening gaan houden met verborgen activiteiten én ingeklapt tonen van subactiviteiten. Ben je benieuwd, kijk dan naar de screenshots hieronder.


Activiteit Mijn accreditatie

Voeg een activiteit toe aan je geaccrediteerde training waarin cursisten op het door jouw gekozen moment hun registratienummer én kwaliteitsregister kunnen kiezen. De gegevens worden vervolgens weggeschreven bij het profiel van de cursist. De activiteit staat nu nog los van accreditatie-instellingen, maar de doelstelling is dat in Q1 een 2de plug-in beschikbaar is, die de plug-in gaat aanvullen met een een koppeling naar PE online.

Deze activiteit is ontwikkeld in opdracht van Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.


Activiteit: Canvas

Deze activiteit is ontwikkeld in opdracht van Stichting Kind en Ziekenhuis als onderdeel van een cursus waarin ouders, die zorgen voor een ernstig ziek kind, inzichten kunnen ontwikkelen in hun eigen situatie om vanuit daar strategieën te ontwikkelen om dit beter te managen. In deze activiteit kunnen ouders naar eigen inzicht figuren plaatsen op een balk. Ouders kunnen van de gemaakte tekeningen schermafbeeldingen maken en deze downloaden of hergebruiken. Het is mogelijk om deze activiteit ook voor andere tekendoeleinden in te zetten door de balk uit te vinken. Docenten hebben de mogelijkheid een vaste achtergrond, afbeeldingen en help-tekst aan de activiteit toe te voegen.



Gebruikersfavorieten

Wat begon als een project waarin we een bestaand blok gingen updaten naar 3.5, eindigde als een nieuw blok vanwege té veel problemen. Het blok staat op de nominatie om via Moodle.org beschikbaar te worden, maar het wachten is op akkoord van Moodle zelf. Intussen kun je het blok al wel downloaden via: https://github.com/MFreakNL/moodle-block-user_favorites

Oh ja, wat het doet? Nou heel simpel, een gebruiker (en met name dus voor cursisten bedoeld) kan elke pagina binnen de Moodle leeromgeving “bookmarken”. Waardoor ze dus een “short-list” van links maken op bijvoorbeeld hun Startpagina van de belangrijkste cursuspagina’s.


Wil jij ook gebruik maken van een van deze modules en/of weten wat de kosten zijn om het aan te passen voor jouw organisatie?

Neem dan contact op met mij via gemma@ltnc.nl. Ik bespreek graag de mogelijkheden.

Wil je weten hoe ik de ontwikkeling aanpak?  Lees dan hier meer over in de brochure Implementatie en ontwikkeling.