In mijn vorige blog ‘Moodle: Meer dan een LMS‘ nam ik je mee in de verschillende gebruikersgroepen en wat jij hierin kan betekenen. 

In dit derde deel van ‘Moodle: meer dan een LMS’ bespreek ik de wereldwijd georganiseerde Moodle-events, zoals de MoodleMoots.

Wat is een MoodleMoot?

In dit derde deel van ‘Moodle: meer dan een LMS’ bespreek ik de wereldwijd georganiseerde Moodle-events, zoals de MoodleMoots.

Aangezien de meeste MoodleMoots georganiseerd worden door leden uit de Moodle LMS gemeenschap, bestaat er dan ook géén typische MoodleMoot. Een MoodleMoot kan bestaan uit:

  • Gastsprekers
  • Workshops
  • Stands van sponsors
  • Een Moodle-site met voorbeelden
  • Podcasts van presentaties
  • Samenwerking, mentoring en het delen van informatie tussen deelnemers
  • Demonstraties

De onderwerpen die op een MoodleMoot besproken worden, zorgen er over het algemeen voor dat didactiek, techniek en functionaliteit elkaar ontmoeten.

Vandaag de dag is het zo als je de naam MoodleMoot voorbij ziet komen, dat het goed is om te weten dat het event door Moodle Pty Ltd wordt erkent als een formeel event. 

Een MoodleMoot weetje

De naam “Moot” is een oud Angelsaksisch woord voor een bijeenkomst van de vrijmannen van een graafschap. Sean Keogh gebruikte deze term toen hij voor het eerst een Moodle-conferentie organiseerde in 2004 in Oxford. Dat was twee jaar nadat versie 1.0 van Moodle uitkwam.

Sommige Moodle Legends beweren dat er nog een andere woordspeling is op het woord “Moot”. In de context van Open Source samenwerkingssoftware zou het opzettelijk een eeuwenoude bijeenkomst in een café kunnen verwarren met een hypothetische case study en een punt zonder monetair belang. Kortom, een geweldige leerzame ervaring voor alle deelnemers.

Moodle MoodleMoot Mojito

MoodleMoot Global

De MoodleMoot Global is een evenement dat door Moodle Pty Ltd wordt georganiseerd. De eerste MoodleMoot Global vond plaats in 2019 in Barcelona en wordt sindsdien elk jaar gehouden.

De MoodleMoot Global is voor mij als Moodlelaar hét evenement om naartoe te gaan. Het is de plek waar ik één keer per jaar mijn mede-Moodlelaars kan ontmoeten. Tijdens de pauzes en aan het einde van de dag komen we vaak even samen om bij te praten en nieuwe ideeën op te doen. Het blijft elk jaar weer een ervaring om naar uit te kijken en om nieuwe energie en inspiratie op te doen voor de toepassingen van Moodle LMS.

In de onderstaande blogs kun je meer lezen over mijn ervaringen:

De MoodleMoot Global vindt dit jaar plaats van 22 tot 24 oktober in Mérida, Mexico. Vanwege omstandigheden ben ik er dit jaar niet live bij, maar ik kijk zeker uit naar de volgende editie!

MoodleMoots in Nederland

De allereerste Moodle LMS bijeenkomst in Nederland werd in 2005 in Kapelle-op-den-Bos georganiseerd door de Nederlandse Moodle Vereniging (Ned-Moove).

Met enige trots kan ik zeggen dat we dankzij Stichting Mnet Benelux, waar ik voorzitter van was, in 2020 deze bijeenkomsten officieel MoodleMoots mochten gaan noemen.

De MoodleMoot-edities van Stichting Mnet Benelux waren gericht op Moodle LMS en waren de eerste met afgevaardigden van Moodle Pty Ltd:

  • In 2020 presenteerden we een videoboodschap van mr. Moodle himself en toenmalige CEO Martin Dougiamas.
  • In 2022 (Tilburg) gaf toenmalig Moodle Pty Ltd Head of Educational Solutions Sander Bangma online een presentatie over de nieuwste ontwikkelingen aan de aanwezige Moodlelaars.

De editie in 2022 was ook de laatste editie van de Stichting. In goed overleg werd besloten om de Stichting op te heffen en nam Moodle Premium Partner Avetica B.V. de organisatie van de Nederlandstalige MoodleMoots over.

Moodle LMS MeetUp

Wat ik tegenwoordig merk, is dat de focus tijdens MoodleMoots wat meer verschuift naar het delen van informatie, waarbij commerciële toepassingen zoals Moodle Workplace vaker centraal staan. Hoewel deze MoodleMoots waardevolle inzichten biedt over Moodle LMS, mis ik soms de oorspronkelijke nadruk op samenwerking en de open-sourcegedachte waarop dit alles is gebaseerd.

Geïnspireerd door het Lerend Netwerk Vlaanderen organiseerde LTNC vorig jaar de eerste Moodle LMS MeetUp. Tijdens deze editie lag de nadruk vooral op het informeren van Moodlelaars over de veranderingen binnen Moodle LMS.

Door het kleinschalige karakter konden we meer ruimte creëren voor kennisdeling. Toch denk ik dat er nog meer mogelijkheden zijn voor verbetering. Na het bijwonen van de MoodleMoot DACH besloot ik hierover verder te reflecteren. Daarom wil ik jou, als gewaardeerd lid van de Moodle-community, vragen of er in Nederland behoefte is aan een bijeenkomst waarbij jij als deelnemer je eigen case kunt inbrengen en hier onder begeleiding mee aan de slag kunt gaan.

Ik hoor graag jouw mening! Je kunt tot eind oktober onze enquête invullen. Onder de volledige inzendingen verloten we een cadeaubon.

Lerend Netwerk Moodle in Vlaanderen

In een lerend netwerk Moodle, of leernetwerk, wisselen diverse individuen met een gezamenlijke interesse in een bepaald kennisgebied doelbewust kennis en ervaringen uit, met als doel leerkansen te creëren. Het Lerend Netwerk Moodle wordt twee keer per jaar georganiseerd door Kenniscentrum Digisprong en richt zich op het gebruik van Moodle LMS. Het Lerend Netwerk is géén formele MoodleMoot of wordt als dusdanig erkent door Moodle Pty Ltd. 

De volgende editie van het Lerend Netwerk Moodle zal op 6 december 2024 aanstaande in Brussel plaatsvinden.

Moodle: meer dan een LMS – MoodleMoots afsluiting..

We zijn aan het einde gekomen van het derde deel uit onze blog reeks. Moodle: Meer dan een LMS.

In ons volgende deel gaan we ons meer richten op het verschil tussen Moodle LMS en Moodle Workplace.

Wil je het volgende deel niet missen? Volg ons dan op een van de onderstaande Social Media kanalen. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deze artikelen zijn wellicht ook interessant!