Met Moodle LMS 4.4 achter ons, ligt de focus van Moodle Pty Ltd op de Long Term Support versie Moodle 4.5. In een forumbericht van Marie Achour, Global Head of Product van Moodle Pty Ltd, lazen we de onderstaande items. Scroll naar beneden als je nieuwsgierig bent naar items die NIET op deze lijst staan, maar we wel kunnen verwachten!

De focus van Moodle Pty Ltd

De komende periode zullen de ontwikkelaars van Moodle Pty Ltd zich vastbijten in de onderstaande items.

  1. Verder werken aan secties en gebruik van subsecties in het Sectie format (of beter bekend als het onderwerpformat).
  2. Een AI Subsysteem prototype.
  3. De nieuwe SMS Notificatie API.
  4. Het verbeteren van de Moodle performance door de wijze waarop sessie-informatie opgeslagen wordt nader te bekijken.
  5. De tweede fase van het verbeteren van de Moodle Externe Tool functionaliteit, met technische verbeteringen en mogelijkheid om LTI op andere plekken te gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij een opdracht.
  6. Upgraden van Moodle LMS naar Boostrap 5.0 , Open badges 3.0 en FontAwesome 6.
  7. Verdere verbeteringen aan Moodle Toets- en vragenbank dankzij het communityproject.
  8. Verbeteringen aan de opdracht activiteit. De onderstaande video geeft je een goed beeld waar we naar toe gaan.
Bron: Moodle.org

Maar we kunnen zeker nog meer verwachten voor Moodle LMS 4.5!

Naast deze zaken wordt er ook hard gewerkt aan de, op het eerste gezicht, wat kleinere issues. Deze issues zijn echter voor veel organisaties misschien nog wel belangrijker. Tot aan de Code Freeze periode weten we nooit wat we exact kunnen verwachten, maar elke week zit er mailbericht in mijn mailbox van het Moodle integratie team, waarin de hot topics worden genoemd. De afgelopen periode heb ik de Moodle 4.5 items alvast voor jullie verzameld. Hieronder een overzichtje.

De mogelijkheid om het loginformulier te verbergen op de Moodle loginpagina.

Login scherm Moodle studium

Er zijn steeds meer organisaties die hun Moodle LMS toegankelijk maken met behulp van Single Sign On (SSO). Vanaf Moodle 4.5 heb je als sitebeheerder de mogelijkheid om de standaard inlogvelden gebruikers/wachtwoord te verbergen, zodat alleen de SSO zichtbaar is.

MDL-80967

Het optimaliseren van cijferitems en categorieรซn

In Moodle 3.4.6 werd er vastgesteld dat de query die nu draait rondom cijferitems en categorieรซn niet optimaal werkt en bij grote aantallen zelfs time-outs veroorzaakt. In Moodle 4.5 zal deze query geoptimaliseerd zijn, zodat dit probleem is verholpen MDL-64325.

Meer opties voor cursus creators

Organisaties die werken met een aparte rol voor cursusmakers zijn er vast ook tegenaan gelopen, dat zij niet de mogelijkheid hebben om รฉรฉn activiteitformat te gebruiken. Met de oplossing in MDL-70972, is dit probleem vanaf Moodle 4.5 opgelost.

Sitebeheerders kunnen op siteniveau bij een activiteit standaard cijferoptie bepalen

Vanaf Moodle 4.5 kunnen sitebeheerders de standaard cijferoptie bepalen bij de opdracht activiteit. MDL-54105.

Toestaan van nieuwe pogingen in een opdracht

Je kan nu in een opdracht activiteit aangeven dat je handmatig of automatisch tot geslaagd pogingen kan toekennen. Wat nog niet mogelijk was, was pogingen toe te kennen zonder dat hier een cijfer aan vastzit. Dit is met name interessant voor cases waar studenten meerdere pogingen kunnen hebben, om hun bijdrage continue te blijven verbeteren zonder dat hier een slaging aan vasthangt. MDL-8074 zorgt ervoor dat deze keuze in Moodle 4.5 beschikbaar is.