H5P wordt wereldwijd door veel contentmakers gebruikt, ook in Moodle LMS. Wist je dat je in Moodle LMS op drie verschillende manieren met H5P kunt werken?

  1. Via een LTI-integratie met H5P.com.
  2. Door de Moodle Core-integratie, ook wel de ‘blauwe H5P’ genoemd.
  3. Of via de H5P Moodle LMS-plugin, bekend als de ‘zwarte H5P’.

Wil je meer weten over hoe je H5P kunt gebruiken om je Moodle-cursussen interactiever te maken? Lees dan een van onze eerdere blogs. In dit artikel wil ik je als Moodle sitebeheerder waarschuwen voor een probleem dat we nu voor de tweede keer in een korte periode zijn tegengekomen.

H5P API problemen in de Moodle LMS H5P Core integratie

De eerste keer dat ik de melding ‘H5P API Version Unsupported’ zag, was voor de zomer in een Moodle 4.1-omgeving. Na wat onderzoek vond ik de Moodle Tracker MDL-80544 uit. Het bleek dat dit probleem niet door Moodle zelf werd veroorzaakt, maar doordat de klant H5P-content probeerde te uploaden vanuit een ander systeem, zoals WordPress of H5P.com.

Gelukkig konden we het probleem oplossen door een upgrade naar Moodle 4.4 uit te voeren. Hierdoor gebruikten we weer API-versiev 1.26 en werkte alles zoals het hoort.

Tot vorige week. Toen kregen we van dezelfde klant weer een soortgelijke melding. Dit keer had de klant echter H5P API versie 1.27 nodig. Met Moodle 4.4 als de nieuwste versie werd dit een uitdaging. Daarom volgden we twee sporen:

  • We meldden het probleem bij Moodle Pty Ltd MDL-83268 én
  • We installeerden de H5P Moodle-plugin (de ‘zwarte H5P’), zodat de klant verder kon werken.

Moodle Pty Ltd reageerde snel en ontwikkelaar Sara Arjona plaatste een bericht op het Engelstalige H5P Forum. Ze gaf aan dat er een oplossing in aantocht is voor Moodle 4.3, 4.4 en 4.5, die op 7 oktober 2024 beschikbaar komt. Voor Moodle 4.2 zal er een plugin worden uitgebracht die te downloaden is op Moodle.org. Ook werd aangeraden de Moodle-taak ‘Download available H5P content types from H5P.org’ voorlopig uit te schakelen.

Uiteraard kwam hierop ook de vraag: Heb ik dit probleem ook als ik werk met de Moodle H5P plugin, ook wel bekend als de ‘zwarte h5P’.

Ons idee was dus om over te schakelen naar de ‘zwarte H5P-plugin’. Dit was totdat een andere klant meldde een foutmelding, dit keer binnen de plugin zelf. Op dat moment besloten wij bij LTNC B.V. in deze materie te gaan duiken.

H5P API problemen in de Moodle LMS H5P Plugin

Op dat moment vroegen we ons af: Hebben we dit probleem ook als we werken met de Moodle H5P-plugin, de ‘zwarte H5P’? Ons idee was om over te schakelen naar de ‘zwarte H5P-plugin’. Dit leek een oplossing totdat een andere klant meldde dat dezelfde foutmelding verscheen, dit keer binnen de plugin zelf. Op dat moment besloten wij bij LTNC B.V. om dieper in deze materie te duiken.

De case van deze klant was dat zij de H5P Moodle Plugin hadden bijgewerkt en al op de nieuwe H5P API versie 1.27 zaten. Ook hadden ze de content types netjes bijgewerkt. Toch kregen ze een foutmelding die aangaf dat de H5P API-versie niet compatibel was bij één van hun modules.

Wat veroorzaakt het probleem?

Het is een technisch verhaal, maar het kan het best worden uitgelegd door de overeenkomsten tussen Moodle en H5P als open source software te bekijken:

  • Beide gebruiken versienummers (bijvoorbeeld Moodle 4.1, 4.2 en H5P 1.24, 1.25).
  • In Moodle noemen we plekken waar we inhoud toevoegen ‘activiteiten’, in H5P heten deze ‘content types’.
  • Beide systemen hebben updates en upgrades nodig.
  • Beide systemen hebben ontwikkelaars (core of community).

Als beheerders weten we dat eindgebruikers ervan uitgaan dat alles na een update of upgrade gewoon blijft werken. Maar technisch gezien zijn er afhankelijkheden tussen verschillende modules. Deze afhankelijkheden moeten door de H5P API correct worden uitgelezen om ervoor te zorgen dat alles blijft werken.

Foutmelding H5P API bij het importeren van H5P-inhoud in Moodle LMS

Het belangrijkste verschil tussen H5P en Moodle is dat je H5P-content eenvoudig op meerdere platforms kunt integreren, zoals WordPress of H5P.com, terwijl dat niet het geval is voor Moodle-activiteiten. Je kunt H5P-content maken op elk platform dat H5P ondersteunt, deze downloaden en uploaden in Moodle LMS. Het is echter belangrijk dat de versies van de bibliotheken compatibel zijn met de H5P API die op het platform draait. Dit probleem zou zich niet voordoen als je een LTI-integratie gebruikt, omdat de content dan fysiek op het andere platform blijft staan.

In het advies van Moodle Pty Ltd wordt ook vermeld dat als je werkt met H5P API versie 1.27 en Moodle 4.1, je geen content kunt importeren vanuit andere platforms zoals H5P.com, WordPress of Lumi. Dit geldt ook voor de H5P Moodle Plugin.

Wat kun je nu het beste doen?

Wanneer je de H5P Plugin bijwerkt naar de nieuwste API-versie, kun je net zoals bij de Moodle H5P Core-integratie te maken krijgen met foutmeldingen. Zelfs als je dezelfde H5P API-versie op alle platformen gebruikt, kunnen incompatibiliteiten ontstaan als niet alle afhankelijkheden tussen de H5P content types zijn aangepast. Dit kan leiden tot foutmeldingen.

Vanwege de inconsistenties in sommige H5P content types en hun bibliotheken raden we het volgende aan:

  • Moodle LMS H5P Core-integratie (blauw): Volg het advies van Moodle Pty Ltd op en schakel de taak ‘Download available H5P content types from H5P.org’ voorlopig uit.
  • H5P Moodle LMS Plugin (zwart): Werk voorlopig geen content types bij en installeer geen nieuwe versies.
  • Controleer op externe platformen voordat je content importeert of de H5P API-versie en de content type-versies overeenkomen.

Dit advies is gebaseerd op het feit dat de bibliotheken van bepaalde H5P content types niet consistent zijn, vooral bij content types die afhankelijk zijn van andere H5P content types. Dit kan leiden tot incompatibiliteit tussen verschillende versies van de H5P API, wat foutmeldingen in Moodle kan veroorzaken.

Hoe voorkomen we als Moodle Beheerders problemen met de H5P API Versie

We hebben vanuit LTNC geen onderzoek of informatie kunnen vinden of dit probleem zich ook voordoet op de H5P.com-website. Als je werkt met een LTI-koppeling, en het probleem zich voordoet op H5P.com, dan heb je de juiste partij om het probleem op te lossen.

Het is goed om te weten dat als je H5P content maakt in Moodle LMS en je H5P API-versie niet wordt bijgewerkt (ongeacht of je de plugin of core-integratie gebruikt), deze content gewoon blijft werken. Je krijgt alleen foutmeldingen als je content uploadt vanuit een ander platform, omdat er dan verschillen kunnen ontstaan in de bibliotheken.

Ophalen en updaten van Content Types

De interface van de zwarte H5P plugin

De interface van de ‘zwarte’ H5P-plugin is vooral bekend bij Moodle-gebruikers en ziet er hetzelfde uit als in andere integraties zoals WordPress. Deze interface biedt de mogelijkheid om:

  • Nieuwe content types te creëren.
  • Een content type dat je nog niet hebt (zoals ‘Column’) op te halen en te gebruiken.
  • Inhoud die je elders hebt gemaakt te uploaden.
  • Een content type te updaten naar de nieuwste versie.

De interface van de H5P Core-integratie

In de Moodle H5P core integratie zit deze interface in het ‘dropdown menu‘ wanneer je in je cursus gaat naar Meer > Inhoudsbank.

In de Moodle Core-integratie verloopt het proces van het updaten van content type automatisch via de taak ‘Download available H5P content types from H5P.org’, zonder dat je zelf actie hoeft te ondernemen.

Bijwerken van bestaande content types

Moodle-sitebeheerders die werken met de ‘zwarte H5P-plugin’ kennen de bibliothekenpagina onder Sitebeheer > Plugins. Hier kun je geüpdatete content types activeren door op een groen pijltje te klikken.

Bij de Moodle Core H5P integratie gebeurt dit automatisch zodra de inhoud wordt bijgewerkt.

 

Welllicht zijn deze blogs ook interessant voor jouw?